Mi nismo nič od tega

Posted · Add Comment

Letošnja Parada ponosa poteka v atmosferi zanikanja in uničevanja družbenega. Ni prvič, da se programsko zanika in uničuje univerzalne vezi med ljudmi in dopušča le kriterijske: treba je biti primerne narodnosti, rase, jezika, kulture, lokalnosti. In primernih seksualnih navad. In primernega spola.

Toda mi nismo nič od tega.

Lezbijke in geji, biseksualne in transspolne osebe se že dolgo soočamo z mejami, s katerimi je razkosana naša družba, naš svet. Ostali smo onkraj njih. In skušamo jih preiti, a ne zato, da bi postali podobni tistim, ki meje postavljajo, temveč da bi jih naša izkušnja izključenosti humanizirala. Ne gre nam za integracijo, gre nam za humanistično revolucijo.

Toda vidimo, da univerzalnost kot družbeno stanje, univerzalnost kot edini pogoj družbenega, ne uspe. Zlahka bi obstajala, a ne obstaja. Ovira in zaustavlja jo celostna mašinerija ograjevanja dobrin, virov, kapitala, vrednot, duha, mašinerija omejenosti, tekoči trak strahu, sovraštva, provincialnosti, predsodkov. Ovira jo neprekinjen rasizem.

Rasizem je postavljanje hierarhije med ljudmi, je postavljanje meja med ljudmi, kjer meja nikdar ne bi smelo biti. Izkazuje se kot elementarno zanikanje in uničevanje temeljnega humanističnega načela: vsi smo ljudje, enaki in svobodni ob rojstvu in enaki in svobodni v življenju. Rasizem se izkazuje kot elementarno odrekanje enakosti v človeškosti in kot odrekanje iz enakosti izhajajoče svobode.

Konkretizirajmo: izkazuje se kot tisoče oblik homofobne diskriminacije. Izkazuje se kot tisoče oblik odprtega lova na migrante in migrantke ter gonje proti njim. Izkazuje se kot tisoče oblik razrednih razlik. Izkazuje se kot samoumevnost in sprejemljivost razlik. Rasizem je premičen. Ko razmišljamo o rasizmu, ko se spopadamo z njim, razmišljamo o vseh njegovih oblikah, znamo ga prepoznati in zavrniti v vseh njegovih oblikah in vsem njegovem zlu.

Zavedamo se manipulacije kompromisnih politik. Zavedamo se hipokrizije politik, ki želijo z deklarativno podporo enakosti in svobodi prikriti in oprati svoj realni razlikovalni, ločevalni, omejevalni, antidružbeni, rasistični program. Vsa ta leta govorimo o pravicah in vsa ta leta so nam pravice zanikane zaradi, izrecimo javno in glasno, tega ali onega rasističnega programa.

Lezbijke in geji, biseksualne in transspolne osebe to vemo. Vemo, da je končni cilj tega vnovičnega srditega razlikovanja nemoč univerzalnega in moč partikularnega, popolna odtujitev od razmišljanja o skupnem in umik v posamično zasebnost. Toda prav tako vemo, da se z odtujenostjo in umikom ne bomo znebili ne lastne odgovornosti ne prihajajočih mrzkih dni. Homofobiji se upiramo z jasno perspektivo. Vemo, da se bomo dvignili le skupaj.

Zato smo tu. Nastali smo iz zavračanja sveta ločevalnih meja. V družbo vstopamo skupaj, nastali smo iz želje po skupnem, po skupnosti, po družbi, in skupaj jo ustvarjamo in skupaj jo spreminjamo. Nastali smo iz zavračanja razpršenosti in ločenosti, vedoč, da smo razpršeni in ločeni brez možnosti ne le družbenega spreminjanja, temveč tudi lastnega nastajanja. In tu je naša parada ponosa, in tu je naše sporočilo: nič od tega, kar želi, kar hoče in kar zahteva večna sirena rasističnega sovraštva, nismo. V tem boju smo nastali in v njem bomo ostali skupaj.

Parada ponosa 2016

Zanjo:

Nataša Velikonja
Simona Muršec
Nina Dragičević

http://www.ljubljanapride.org