Deaktivacija družbeno spolnega programiranja skozi transfeministično politiko: od lezbične do transspolne pozicije in nazaj! (2. del)

Posted · Add Comment

Festival “Lezbična četrt” ob 25. obletnici sekcije ŠKUC-LL, 3-11. november, 2012
CAFE OPEN, 7.11.2012 – II. del / www.ljudmila.org/

Program projekcij pripravili: Marina Gržinić in Tjaša Kancler

Lizzie Borden (ZDA)
Rojena v plamenih (Born in Flames), 1983, 90′

Filmsko dogajanje je postavljeno v bližnjo postapokaliptično prihodnost, ki spominja na spodnji Manhattan. Rojena v plamenih je radikalno feminističen film o seksizmu, rasizmu, razrednem zatiranju in deležu medijev pri njihovem vzdrževanju. Film prevprašuje prevladujoče kode konvencionalne naracije kakor tudi družbenega spola ter rasne in razredne pripadnosti. Ravno tako oporeka utopičnemu pojmovanju, po katerem naj bi ena sama vsesplošna družbena revolucija v celoti odpravila zatiranje. Prikaže proces, kako se navidezno uspešna kulturna revolucija, stara le deset let, začenja vračati k starim vzorcem moške prevlade in marginalizacije žensk ter njihovih vprašanj. V odgovor se več ženskih skupin mobilizira in organizira, in sicer tako da medsebojnih razlik ne zanemarjajo, ampak jih pripoznavajo, zato da bi se lahko uprle silam, ki jih hočejo razdvojiti, in da bi revolucijo pripeljale dlje, kot si je za časa svojega življenja sploh lahko predstavljal kateri koli moški in – prenekatera ženska. Vse, odkar je film Rojena v plamenih prvič predvajan, je postal del neodvisnega feminističnega filmskega kanona.

Lizzie Borden je stopila na filmsko prizorišče z novo generacijo ameriških neodvisnih filmark v 70-ih in zgodnjih 80-ih 20. stoletja in si prislužila sloves režiserke feminističnih filmov, ki omogočajo nenehna premišljevanja o mnogih ženskih vprašanjih.