Parem la deportació: #YoconBelletti

Posted · Add Comment
En els últims dies s’ha conegut la història d’en Renaud-Belleti, un relat de fets que esfereeixen i descobreixen les dinàmiques repressives i racistes de l’Estat espanyol.
 -
Recentment ha estat internat al CIE de Barcelona per ser expulsat. Des de la Campanya estatal pel tancament dels CIEs ens oposem a la seva deportació i animem a la societat civil a no ser còmplice d’aquest silenciament i vulneració de drets contínua que és el racisme institucional.
  -
  -

 -
El passat dilluns 23 de febrer va sortir a la llum la història de Renaud Nyame Taffou, un ciutadà camerunès que fins a aquest mateix dia feia 9 mesos que estava bloquejat a la Ciutat Autònoma de Melilla per negar-se als xantatges realitzats per agents de la Guàrdia Civil. Aquest dimarts 24, Renaud ha estat traslladat al CIE de la Zona Franca de Barcelona per ser posteriorment deportat.
  -
Renaud havia aconseguit passar a Melilla a través de la tanca el passat 28 de maig, junt amb el seu germà. El 30 de juny, tot just un mes després, tant el seu trasllat com el del seu germà estaven programats, però finalment Renaud va haver de romandre a Melilla després de veure paralitzat el seu salconduit sense cap explicació, ni de la Direcció del CETI, ni de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.
  -
Mesos més tard, al desembre, la policia va entrar en un ferri per recollir-lo just abans que salpés. Una nit al calabós i, novament, cap explicació. Després de nou mesos de retenció a la Ciutat Autònoma, ara espera la seva deportació.
  -
Segons les proves que han aparegut publicades, en el marc d’un interrogatori en una sala de la Comandància de la Guàrdia Civil Espanyola, agents del mateix cos li van oferir facilitats per a la regularització si accedia a treballar per a ells aportant informació sobre els fluxos migratoris a la Frontera Sud. Segons el testimoni de Renaud “[Un agent de paisà] em va portar a la Comandància de la Guàrdia Civil. Em van ficar en una habitació subterrània i em van deixar allà, sol, uns 30 o 40 minuts. Després va venir el cap i va començar a proposar-me que treballés amb ell. Va començar a dir-me que em donaria papers, que la meva vida estava a les mans”. En la gravació a més es pot escoltar com l’agent l’amenaça amb impedir la seva sortida de Melilla en cas de negar-se a col·laborar, i pels termes en què ho fa, no sembla que sigui un fet aïllat, sinó més aviat pràctica habitual: el xantatge a les persones migrants perquè treballin com a informants de la Guàrdia Civil.
  -
Negar-se a treballar de xivato. Aquesta és l’única explicació de la fustigació que ha hagut de viure durant aquests mesos.
  -
Si bé l’art. 59 de la LOEX estableix amb les forces de l’autoritat que la col·laboració pot ser compensada amb el permís de residència de manera provisional, en cap cas estableix l’ús de la coacció ni l’obstaculització de la regularització en cas de negar-se a col·laborar.
  -
Les proves que es presenten, destapen l’ús sistemàtic d’unes dinàmiques il·legítimes i corruptes inherents a la realitat de la Frontera Sud. Aquestes i altres pràctiques denunciades anteriorment per la campanya estatal, com són l’ús de la violència en la seva forma més explícita, les devolucions il·legals, etc., s’emparen en la desesperació i vulnerabilitat de la situació en què es troben les persones en trànsit migratori. Condicionar la regularització a la col·laboració, per tant, perpetua la posada en perill de la integritat física d’aquestes persones.
  -
Tant en la tanca, com després al Centre d’Estada Temporal per a immigrants, la realitat es presenta com un parèntesi d’excepcionalitat en el dret de les persones i com un camp de proves per a les forces de seguretat de l’Estat i les autoritats, que juguen amb persones en situació d’extrema vulnerabilitat per obtenir els seus objectius: proves que puguin servir per incriminar les persones en trànsit migratori i justificar la violenta política que l’Estat espanyol i la UE practiquen a la Frontera Sud.
  -
Amb aquest cas queda palès el veritable entramat que es troba després de la migració a l’Estat Espanyol: des de la tanca, als xantatges i abusos policials, les batudes, els CIEs i les deportacions. Aquestes són les autèntiques dinàmiques mafioses que envolten la migració, i són dutes a terme per l’Estat de dret.
  -
Per tot això, i sent el de Renaud Nyame Taffou un cas concret però no excepcional dels abusos que la Guàrdia Civil i el Ministeri de l’Interior realitzen amb les persones migrants, exigim:
  -
• La paralització de la deportació i posada en llibertat immediata de Renaud Nyame Taffou.
  -
• La fi de les pràctiques abusives entorn de la Frontera Sud per part dels cossos i forces de seguretat de l’Estat i en concret dels xantatges amb la promesa d’obtenir el permís de residència.