7. LEZBIČNA ČETRT

Posted · Add Comment

7. LEZBIČNA ČETRT, 7.-12. SEPTEMBER 2021

Program 7. festivala Lezbična četrt pri Društvu Škuc bomo otvorile in zaključile s filmom. Otvoritveni dokumentarni film iz 90-ih BloodSisters: Leather, Dykes and Sadomasochism o lezbični leatherdyke in BDSM sceni v San Franciscu je provokativno pionirsko delo, ki je pretreslo erotične in aktivistične meje tedanje lezbične skupnosti. Po projekciji bo pogovor z režiserko Michelle Handelman preko Zooma. Uradni del festival zaključujemo v soboto, 11. 9. s hrvaškim dokumentarnim filmom Nun of my Business o nekdanjih nunah, ki sta postali lezbični par. Film je prejel nagrado občinstva na festivalu ZagrebDox 2020. Več o vsebini bo po projekciji v živo povedala režiserka Ivana Marinić Kragić. Filmski program bo potekal v Slovenski Kinoteki.

Letos se bomo ozrle še dlje v aktivistično preteklost. Na dvorišču Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani smo 8. 9. pripravile fotografsko razstavo Po korakih, s katero napovedujemo digitaliziran arhiva Škuc-LGBT od leta 1984 naprej. Na otvoritvi bo med drugimi spregovorila dr. Marina Gržinić, pomembna akterka alternativnih 80-ih, za glasbeno podobo pa bo poskrbela samosvoja kantavtorica Ksenija Jus, ki ima v svoji karieri že vrsto zgoščenk in pesniških zbirk.

V okviru festivala napovedujemo še dva glasbena dogodka. V sredo, 8. 9. bo v atriju Galerije Škuc nastopila glasbenica in pesnica Ana Resnik, ki sodeluje s studijem Dravle Records in z znanimi reperji. V petek, 10. 9. pa bo na vrtu Kluba Tiffany na Metelkovi nastopila Masayah, slovenska hip hop in RnB izvajalka, ki je pri 18-ih izdala prvi single Pusto, in se hitro povzpela na vrh slovenske hip hop scene. Po koncertu nam bo vrtela glasbo DJ Lili Put Put – Polona Janežič, glasbenica, klaviaturistka, članica bendov Melodrom, Katalena in Narat, tudi pisateljica, dejavna na pripovedovalskih dogodkih in v gledališču.

Tudi letošnja četrt ne bo minila brez živahnega literarnega dogajanja. V sredo, 8. 9. bo v atriju Galerije Škuc svojo zbirko O ljubezni, batinah in revoluciji (Založba Goga, 2021) predstavila hrvaška pisateljica Nora Verde. Svoja nova romana bosta v medsebojnem navzkrižnem zasliševanju predstavili Nataša SukičAmplituda (Škuc Vizibilija, 2020) in Suzana TratnikPontonski most (Beletrina, 2020). Dogodek bo potekal na stopnišču Mestne hiše pri lokalu Pritličje. Na istem odru pa bodo improvizatorke Špela Setničar, Teodora Švet, Nina Vombergar in Tanja Matijašević v predstavi Med vrsticami izhajale iz odlomkov omenjenih romanov.

Lezbično turo po Ljubljani bo, v sodelovanju z Alternative Tours, vodila Suzana Tratnik v soboto popoldne, 11. 9. Zakaj se spominjamo sestankov v gostilni Rio sredi 90-ih? Kako so nas zaznamovali PROSTORI Galerija Škuc, Klub K4, Cafe Open ali skvot Metelkova mesto? Kam še lahko gremo v Ljubljani danes in zakaj (ne)?

V petek, 10. 9., bo v Galeriji Škuc potekal pogovor o Rasnem kapitalizmu, intersekcionalnosti spolnosti, bojev in mejnih teles. Z urednicama_koma letošnje prve številke ČKZ-ja Tjašo Kancler in Marino Gržinić bomo govorile_i o teorijah in praksah odpora, o možnostih za drugačno prihodnost in za kritični odziv na belski strejt okcidentalni čas, ki se kaže kot edina možnost.

Festivalski plakat in zloženko je oblikovala Ana Lucija Šarić.

P R O G RA M

TOREK, 7. 9. 

Film: BloodSisters: Leather, Dykes and Sadomasochism

Kinoteka ob 21h

(Michelle Handelman, ZDA, 1995, DCP, barvni, 69′, svp)

Dokumentarec o subkulturi znotraj subkulture, lezbični leatherdyke in BDSM sceni v San Franciscu sredi devetdesetih, odpira diskusijo o zasebnih izrazih erotike in njihovih političnih posledicah. Osem leatherdyke lezbijk govori o svoji subkulturi, ki jo je sprva zavračala tudi širša lezbična skupnost. Provokativno pionirsko delo je ob izidu napadel kongres Ameriškega družinskega združenja. 

Po projekciji pogovor prek Zooma z režiserko Michelle Handelman.

SREDA, 8. 9.

Razstava fotografij: Po korakih – Škuc LGBT digitalni arhiv 1984-2021

Inštitut za novejšo zgodovino, Privoz 11 (dvorišče) ob 17h

Vrsto let sta se na hodniku 4. nadstropja Kersnikove 4  prašili zidni omari, do stropa polni letakov, zapisnikov, plakatov, poročil, brošur, nalepk, fotografij, dopisov … na LGBT teme pod okriljem Društva Škuc od leta 1984 naprej. Legendarno arhivsko gradivo, ki bo shranjeno v NUK, je končno digitalizirano pri INZ. Na razstavi Po korakih boste videli delček obširnega gradiva, posameznice_ki pa bodo spregovorile_i o pomenu tovrstnega zgodovinjenja.

Sodelujejo: Škuc, INZ, Suzana Tratnik, Marina Gržinić, Ksenija Jus idr.

Literarni večer: Nora Verde

Galerija Škuc (vrt) ob 19.30h

Pri založbi Goga je letos izšla zbirka O ljubezni, batinah in revoluciji hrvaške pisateljice Nore Verde (Antonele Marušić). Zgodbe odpirajo veliko urbanih tematik. Junakinje so zvečine na družbenem robu, a to so povsem običajne zgodbe prekariata, lumpenproletariata, seksualno/spolno drugačnih, lezbijk, norih, revolucionarnih, brezposelnih, socialno avtističnih … skratka, vseh slabo prilagojenih in odvečnih, ki so padli skozi široko sito kapitalizma. Pogovor z avtorico bo vodila Suzana Tratnik, ki je zbirko tudi prevedla.

Glasbeni večer: Ana Resnik

Galerija Škuc (vrt) ob 21h

Glasbenica Ana Resnik je navdušenka nad džezom, prav tako pa nad dobrimi knjigami in skodelico kave. Že v osnovni šoli je nastopala kot spremljevalna vokalistka, svojo pevsko pot pa želi oblikovati kot samostojna ustvarjalka. Glasbene ambicije je začela uresničevati v studiu Dravle Records, kjer snema avtorske pesmi in sodeluje z znanimi reperji. Svojo avtorsko poezijo deli na Instagram računu Poezija za dušo in objavlja v šolskem umetniškem glasilu Pakajčepišem, ki deluje pod mentorstvom Kristine Hočevar.

ČETRTEK, 9. 9.

Amplituda mostu (literarni dvojec Sukič@Tratnik) 

Pritličje ob 20h

Nataša Sukič in Suzana Tratnik bosta tokrat medsebojno pretresli svoji novi knjižni izdaji. Sukič v Amplitudi izriše zgodbo pripovedovalkinega soočanja s staranjem in sovražnostjo sveta na robu epidemiološke katastrofe ter navsezadnje z Ivanino ljubeznijo in Eleninim prijateljstvom. Tratnik je v Pontonskem mostu zapisala hommage 90-im in takratni LGBT sceni, rejverski subkulturi, naraščanju družbene nestrpnosti in iskanju sebe mimo medikamentov in heteronormativnih pritiskov.

Med vrsticami: Amplituda (N. Sukič) in Pontonski most (S. Tratnik) 

Pritličje ob 21.30h

Štiri improvizatorke raziskujejo prostore, ki se odpirajo med junakinjami in bralkami, med njimi in publiko ter nenazadnje v medsebojnih odnosih. Kaj se zgodi, ko zapisane zgodbe medsebojno trčijo, se oprejo na osebne izkušnje, in kako se skozi njihova telesa izražajo v prostoru. Na pripovedno nit bodo kolažirale kratke prizore, ki bodo nova priložnost za sporočila med vrsticami. Tokrat izhajamo iz obeh romanov Nataše Sukič in  Suzane Tratnik.

Improvizatorke: Špela Setničar, Teodora Švet, Nina Vombergar, Tanja Matijašević

PETEK, 10. 9. 

Pogovor: Rasni kapitalizem, intersekcionalnost spolnosti, bojev in mejnih teles

Galerija Škuc ob 18h

Z urednicama_koma letošnje prve številke ČKZ-ja Tjašo Kancler in Marino Gržinić se bomo pogovarjale_i o teorijah in praksah odpora, ki pripovedujejo o možnostih za drugačno prihodnost in nas pozivajo, da se kritično odzovemo na to, kar se zdi edini možni čas, in to je  belski strejt okcidentalni čas. Šele analiza delovanja sistema in vzpostavitev solidarnosti med rasiziranimi, migranti, lezbijkami, trans*, spolnimi delavkami in hendikepiranimi nam omogoča, da lahko izpostavimo zamolčane zgodovine delavskih bojev.

Koncert: Masayah 

Tiffany (vrt kluba) ob 21h

Masayah je slovenska hip hop in RnB izvajalka. Svojo rap kariero je pričela pri 18-ih, ko je izdala prvi single Pusto, ki je postal viralni hit z več kot 200.000 ogledi na spletu. S svojim edinstvenim flowom, sodelovanju in udarnim vokalom se je povzpela na vrh slovenske hip hop scene. Na festivalu LČ bo poleg svojih hitov predstavila tudi “sneek peak,” težko pričakovani prvenec ter akustični album, ki ga trenutno pripravlja. Ustvarjalka, ki burka rapersko sceno, bo zatresla tla na vrtu kluba Tiffany.

 Glasba po koncertu: DJ Lili Put Put

Tiffany (vrt kluba) od 20h do 00h 

Polona Janežič, glasbenica, klaviaturistka, članica bendov Melodrom, Katalena in Narat, tudi pisateljica (roman z glasbo Sinbadove muze, KD Pripovedovalski variete in Založba Pivec, 2012), kot avtorica in izvajalka glasbe dejavna tudi na pripovedovalskih dogodkih (Pripovedovalski variete, Tri zdrave Marije in en oče naš) in v gledaliških predstavah (Gremo vsi!, Srce na dlani, etc.), tokrat v še eni glasbeni vlogi – kot DJ Lili Put Put.

SOBOTA, 11. 9. 

Galeriji Škuc (pri vodnjaku) ob 16h

Lezbična tura v sodelovanju z Alternative Ljubljana in Lezbično četrtjo

Kaj nam pove mesto o osebni in politični zgodovini lezbijk v Ljubljani, Sloveniji, Jugoslaviji ali Vzhodni Evropi? Zakaj se spominjamo sestankov v gostilni Rio sredi 90-ih, kako so nas zaznamovali Galerija Škuc, Klub K4 ali Metelkova? Kako smo na družbeno-politični zemljevid mesta postavile nekdanji Cafe Open? Kam še lahko gremo v Ljubljani danes in zakaj (ne)? Pohod po Ljubljani s Suzano Tratnik, ki je LGBT turo pri Alternative tours Ljubljana tokrat preoblikovala predvsem v lezbično.

Film: Nun of My Business

Kinoteka ob 21.30h

Ivana Marinić Kragić, Hrvaška/Srbija, 2020, DCP, barvni, 71’, ap

Dokumentarec razkriva zgodbo o dveh katoliških nunah v Hrvaški. Fanika in Marita sta bili prepričani, da sta našli pravo mesto za duševni mir in duhovno izpolnitev. Toda soočili sta se s kritičnim pogledom na cerkveno ideologijo, še posebej na spolne in psihične zlorabe. Njuna ljubezen ju opogumi za prelomno, a težko odločitev: zapustita samostan in zaživita kot lezbični par. Film je prejel nagrado občinstva na festivalu ZagrebDox 2020.

Po projekciji pogovor z režiserko Ivano Marinić Kragić.

NEDELJA, 12. 9. 

Veganski lezbični branč 

Galerija Škuc (vrt) ob 11h

Vabljene_i na zaključno festivalsko druženje ob skrajno lezbični veganski hrani.

https://www.skuc.org/lezbicna-cetrt-festival-2021/