Deaktivacija družbeno spolnega programiranja skozi transfeministično politiko: od lezbične do transspolne pozicije in nazaj! (2. del)

Posted · Add Comment

Lizzie Borden (ZDA)
Rojena v plamenih (Born in Flames), 1983, 90′

Filmsko dogajanje je postavljeno v bližnjo postapokaliptično prihodnost, ki spominja na spodnji Manhattan. Rojena v plamenih je radikalno feminističen film o seksizmu, rasizmu, razrednem zatiranju in deležu medijev pri njihovem vzdrževanju. Film prevprašuje prevladujoče kode konvencionalne naracije kakor tudi družbenega spola ter rasne in razredne pripadnosti. Ravno tako oporeka utopičnemu pojmovanju, po katerem naj bi ena sama vsesplošna družbena revolucija v celoti odpravila zatiranje…

Deaktivacija družbeno spolnega programiranja skozi transfeministično politiko: od lezbične do transspolne pozicije in nazaj! (1. del)

Posted · Add Comment

Čeprav smo že v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja spoznali, da biološki in družbeni spol nista neko naravno stanje, ta sistem še vedno ostaja kot čvrst in stabilen okvir, ki se upira spremembam in transformacijam. Program projekcij je zasnovan kot možnost za drugačno konstrukcijo spola in spolnosti na robovih hegemonskih diskurzov heteronormativnega režima, ki nam prek de-aktivacije takšne »programacije spola« dopušča zavzeti ekscentrično pozicijo v odnosu na binarni sistem, v katerega smo vpeti.